Nem mindegy, hogy napi hány csésze kávét iszunk

Az Amerikai Kardiológiai Kollégium három tanulmányt ismertetett, melyek szerint a kávéfogyasztás – különösen a napi két-három csésze – a szívbetegségek és a veszélyes szívritmuszavarok alacsonyabb kockázatával járhat együtt, és összefüggésbe hozható a hosszabb élettartammal. Az adatokat az Egyesült Királyságbeli BioBankból nyerték ki. Összesen több mint félmillió embertől származó egészségügyi információt értek el, akiket legalább 10 évig követtek nyomon. A kutatók a napi kávéfogyasztás (napi 1-6 csésze) és a különböző szívbetegségek, illetve az azokkal összefüggő halálozás kapcsolatát vizsgálták.

Az első tanulmány

Az első kutatásban 382.535 szív- és érrendszeri betegségben nem szenvedő egyén adatait vizsgálták meg. A kutatók azt nézték, hogy a kávéivás szerepet játszott-e a szív- és érrendszeri betegségek vagy a stroke kialakulásában a 10 éves nyomon követés során. A résztvevők átlagéletkora 57 év volt, és 50 %-uk volt nő.

Az eredmények azt mutatták, hogy általában a napi két-három csésze kávé elfogyasztása járt a legnagyobb előnnyel. 10-15 %-kal csökkent a szívkoszorúér-betegség, szívelégtelenség, ritmuszavarok vagy bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata. A szélütés vagy a szív- és érrendszeri eredetű halálozás kockázata azoknál volt a legalacsonyabb, akik naponta egy csésze kávét ittak. A kutatók U-alakú kapcsolatot figyeltek meg a kávéfogyasztás és az új ritmuszavarok között. A maximális előny a napi két-három csésze kávét fogyasztók körében volt tapasztalható, szemben azokkal, akik ennél többet vagy kevesebbet ittak.

A második tanulmány

A második tanulmányba 34.279 olyan személyt vontak be, akiknek a vizsgálat kiindulásakor valamilyen szív- és érrendszeri betegsége volt.

A kutatók azt találták, hogy a napi két-három csésze kávé fogyasztása esetén kisebb volt az elhalálozás valószínűsége, mint ha valaki egyáltalán nem fogyasztott kávét. Ezen túl, bármennyi kávé fogyasztása nem járt együtt a szívritmuszavarok magasabb kockázatával. Az elemzésbe bevont emberek közül a vizsgálat kiindulásakor 24.111 embernek volt szívritmuszavara. Esetükben a napi egy csésze kávéfogyasztás alacsonyabb halálozási kockázattal járt együtt. Közel 20 %-kal kisebb volt a halálozás valószínűsége közöttük, mint a kávét nem fogyasztók esetén.

Bár összességében a napi két-három csésze kávé fogyasztása tűnt a legkedvezőbbnek, a kutatók arra fegyelmeztetnek, hogy senki ne növelje a napi kávéfogyasztását, különösen akkor, ha ez szorongást vagy rossz közérzetet okoz.

A harmadik tanulmány

Egy harmadik tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy van-e különbség a kávé valamint a szív- és érrendszeri betegségek kapcsolata között attól függően, hogy valaki instant vagy őrölt kávét ivott, illetve koffeintartalmút vagy koffeinmenteset fogyasztott.

Azt találták, hogy napi két-három csésze elfogyasztása esetén a legalacsonyabb a különböző szívbetegségek kockázata függetlenül attól, hogy őrölt vagy instant kávét fogyasztottak a résztvevők. Az összes kávétípus esetében alacsonyabb halálozási arányt tapasztaltak. A koffeinmentes kávénak nem volt kedvező hatása a szívritmuszavarok ellen, de csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, kivéve a szívelégtelenségét.

A kutatók szerint az eredmények azt sugallják, hogy a koffeinmentes kávé választása nem előnyösebb a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának tekintetében.

A kutatók megjegyezték, hogy ezeknek a vizsgálatoknak számos korlátja van. Például nem tudták ellenőrizni azokat a táplálkozási tényezőket, amelyek szerepet játszhatnak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Valamint nem tudták figyelembe venni a kávézás során elfogyasztott tejszínt, tejet vagy cukrot sem. Megjegyezték továbbá, hogy az eredményeket randomizált vizsgálatokban kell validálni.

étcsokoládé
Read alsoHány százalékos étcsokoládét fogyasszunk a jobb kedvért?

Forrás: